Welkom op
Home » Het Rex konijn » Geschiedenis Rex konijn

Geschiedenis Rex konijn

Oorsprong en ontstaan van het (grote) Rex konijn.

 


 


De oorsprong van de Rex is bekend: De heer Désiré Caillon was een landbouwer in Coulonge (Sarthe Frankrijk) Op een dag, in een grijs konijn broedsel verscheen een klein jong konijn dat 3 weken zonder vacht bleef. Hij leefde, maar was anders dan de anderen door zijn vacht, die zeer kort was zonder lange haren. Dat was in 1919. Mr Caillon kruisde de broer en de zus, eenmaal aangekomen bij de volwassenheid. De jonge dieren die voortvloeieden uit dit echtpaar waren allemaal met korte haren.
 
Deze boer kondigde zijn ontdekking aan de abt Amedee Gillet, priester van het dorp. Die had een sterke belangstelling. Na verschillende kruisingen en enkele problemen ontstond de "Castor" (bever) kleur. In 1923, werd een huid van een Rex gepresenteerd op de tentoonstelling van het Grote Paleis in Parijs. En in 1924 presenteerde de Gillet abt een aanzienlijke reeks van 5 konijnen. Deze priester had geroepen dat dit dier het konings konijn was, latijn voor REX. De konijnen collectie werd samengesteld op ongeveer 400 dieren. Hij was toen de enige eigenaar met een Rex in de wereld. Een Engels man bood hem een miljoen "frank", hij weigerde.
 
Maar die Rexen bleven niet lang alleen. Ze waren snel in Duitsland, waar de fokkers de race begonnen met het verwijderen van alle onkruid uit de oorspronkelijke herkomst: coryza (ziekte), diverse letsels, steriliteit enz. In maart 1925, Eugene Kohler hoogleraar aan de Faculteit van Straatsburg creëert de Rex kleur Fawn, Zwart en Chinchilla. Dokter Berard draagt ook bij aan de opkomst van dit ras. In 1929, Yves Olivier van de Faculteit Wetenschappen van Nancy, wijdt een heel boek van 96 pagina's voor deze race ( "het fokken van Castorrex"). Onder de initiatiefnemers van dit ras, is het ook nodig om hoogleraar Lienhart te benoemen, en niet te vergeten, Alex WILTZER (voormalig voorzitter van de SCAF), die in 1924 de Gillet abt opzocht Zijn getuigenis is perfect beschreven in een oud nummer van de Avicolous Review.
 
Hier een deel van zijn artikel:
De Gillet abt was een gefrustreerd man en werkte als een gek. Hij woonde in een oude pastorie, die nodig een reparatie nodig had maar met een gemeenteraad die antiklerikaal was werdt een reparatie uiteraard uitgesloten. Hij maakte zelf zijn kerk proper en de luide de klokken. Na de scheiding van kerk en staat in 1905, werden de priesters niet meer betaald.
De Gillet abt vertelde mij dat één van de boeren Desire Caillon hem had vertelde dat hij hele naakte konijnen had. De priester antwoordde dat het normaal was omdat alle konijnen naakt geboren worden, waarop de heer Caillon zei: "Maar deze konijnen zijn al volwassen, ze zijn zeer vreemd omdat zij naast een gekrulde vacht ook een gerimpelde huid hebben.". De abt antwoordde dat hij ze wilde zien. Hij zegt me dat de heer Caillon geen konijnenfoker was maar dat hij een aantal konijnen onder de koeien had lopen om hooi te eten dat de koeien verspilde. Deze konijnen waren uiteraard bestemd voor de slagerij.
Mr Caillon gaf aan de priester 2 naakte konijnen, bij toeval een paartje. De priester, die geen konijnen had bouwde een konijnenhok om deze 2 dieren te plaatsen. Veel beter gevoed nu dan bij de boer en tot grote verbazing van de priester begon bosjes van zeer zijdeachtige haren te groeien. Dat vond plaats in 1919. Geleidelijk aan bouwde de Gillet abt zelf hokken van elk een vierkante meter allemaal op een zijn eigen hof. De abt vertelde me dat hij is gaan kruisen met gewone konijnen en dat deze geen kortharige jonge brachten. Hij toonde mij een schuur waarin hij ongeveer vijftig grijze konijnen met gewone haren had zitten. Hij zei mij dus dat het nutteloos was om soortgelijke kruisingen te maken en dat het tijdsverspilling was.
De Gillet abt had geen verstand van de genetica en selectie, en hij was zelfs niet nieuwsgierig om informatie te krijgen en het te leren. In waarheid waren deze grijze konijnen half bloed Rex, waarmee wij later, hoogleraar Kohler en ik, door een strenge selectie en door toepassing van de wet van Mendel de Rex in kleur kregen. Daar was de Gillet abt zich niet van bewust, en het is echter het ABC van een fokker. De verkruising van de konijnen die de Gillet abt wilde uit voeren van 1919 tot 1924 is niet gelukt.
Er waren ongeveer 150 konijnen in 1924 toen ik ging kijken op de plek in Coulonge. Deze konijnen vertoonde in overgrote meerderheid de tekenen van degeneratie als gevolg van inteelt: lange benen, uitgehongerd, kale hakken, benen van de voorzijde van de O en X, staarten door, en van de rachitis. Maar de Castorkleur was goed, dwz een zijdeachtige gemaakt peeling van kopper en aardewerk pot, ze verschraalde, had grote platen gestript in het bijzonder op de dijen of in de nek van de hals. Veel dieren werden ook steriel.
Ik was de Gillet gaan opzoeken in 1924, na de tentoonstelling van Parijs, en kocht een heel mooi Castor rex man van hem, voor de astronomische prijs van 6000 francs (800 euro). Ik kruisde een grijs wild konijn met gewone haren, en die, hoewel zij werden gezien als grijs uniform, was dat voor een deskundige anders. Bijvoorbeeld, de grijze afkomstig van herten was een vergulde reflectie, grijs afkomstig uit zwart en brand, waren doffer en donkerder grijs. Al deze onderwerpen, kruisingen tussen broers en zusters, volgens de wetten van Mendel, gaf dat na een paar jaar een zeer mooie Rex van kleur.
Ik was in deze tijd, erg afhankelijk met professor Kohler, die Spaans onderwees aan de universiteit van Straatsburg. Ik was in die tijd student in het recht aan de universiteit van Straatsburg, dus ik zag hoogleraar Kohler dagelijks en werkten we samen. Er was nog een derde persoon, een oude Elzasser rechter Mr Rao, die een specialist was in het Chinchilla konijn.
Niet over voldoende geld te beschikken voor nieuwe Rexen kruisde wij verscheidene Chinchilla vrouwen met de Castor rex man van professor Kohler en aldus verkregen we de eerste Chinchilla Rex.
Persoonlijk was mijn eerste Rex kleur, Lynxen die ik had verkregen uit een gezin van Havana. Vervolgens heb ik nog uit tawny rex gefokt. Bij Kohler waren nog eerste witte en blauwe rex geboren.
 
Standaard van de Gillet abt opgericht in 1924:
Algemene verschijning: konijn met een verlengd lichaam, te wijzen op de vorm van de Belgische Haas.
Hoofd: fijn, in plaats van verlengd, iets sterker bij de man.
Oren: lang, zelfs een beetje onevenredig ten opzichte van de grootte van het dier, bedekt met een bruine haren met zwarte rand aan de top.
Oog: bruin, gezonken , duidelijk cirkel rond het oog, wijst erop dat van de Zwarte en Vuur.
Neus: recht.
Benen: kort met front, zeer lang bij de rug, sterk en recht, zodat de stap om te lopen wordt bemoeilijkt, die kan het gevolg zijn van een originele aangeboren afwijkingen
Nagels: bruin, zeer lang bij de jeugd, snel groei tempo, onredelijk lang met de leeftijd.
Staart: recht, zeer vast aan de zijkanten, onder wit en bruin hierboven.
Pels: zeer kort, dik, lengte van 15 millimeter, fluweelzacht aan de basis, bruin aan de top.
Kleur: donker bruin met bandage op de rug, naar beneden grotendeels op de zijkanten (meer mogelijk), donkerder dan de rug, lichter op de buik
Gewicht: 3 kil. 500 to 4 kil. 500-4 Kil. 500. 500
De rex kent men in Frankrijk in vele kleur vatiaties zoals bijvoorbeeld in Hollander tekening en Hotot.

(Vertaling T.Dibbits © www.rrsvclub.nl ( bij kopieëren altijd bron vermelden)
Bron http://lapinrex.free.fr/historique1.html