Welkom op
Home » Ziekten

Ziekten

Bij konijnen kunnen diverse ziekten voorkomen. De stichting Konijnenbelangen heeft een heel duidelijk boekje hierover die u op hun site kunt bestellen.

 
Hieronder wil ik in het kort een paar ziekten noemen met daaronder een link naar een website die de ziekte uitgebreid behandeld en waar ook medicijnen te bestellen zijn. Bron: www.konijnen.nl 

In alle gevallen geldt echter; vertrouwt u het niet, bezoek dan zo snel mogelijk uw dierenarts! Konijnen zijn nooit langdurig ziek, zij sterven voor je het weet ...


Coccidiose

Coccidïen zijn microscopisch kleine, eencellige parasieten die het darmstelsel en de lever van konijnen zowel als andere dieren aantasten. Coccidïen zijn de meest voorkomende parasieten in het darmstelsel van een konijn en een veel voorkomende oorzaak van ziekte van jonge konijnen.

Klinische tekenen van darm-coccidiose varieren sterk, afhankelijk van de leeftijd van het konijn, de betrokken organismen, de mate van besmetting en de kans op ziekworden van het dier (beïnvloed door leeftijd, stress, dieet etc.) De tekenen zijn vaker te zien bij jonge konijntjes met hun onvolgroeide immuniteitssysteem. De symptomen kunnen zijn: gewichtsverlies, met tussenpozen hevige diarree dat bloed of slijm kan bevatten, en uiteindelijk uitdroging.

Meer info over de ziekte en de behandeling: http://www.konijnen.nl/ziekten/coccidiose.htm 

Mijn jonge konijnen worden preventief tegen coccidiose behandeld met 'baycox'.

Gasbuik

Een van de meest voorkomende problemen is gas. Het ene konijn is gevoeliger voor gas dan het andere, ongeacht de grootte of het ras. Gas wordt vaak veroorzaakt door het voer wat we geven, vooral door grote hoeveelheden kool. Kool geven wordt om deze reden afgeraden. Ook stress is een zeer belangrijke oorzaak van het niet goed functioneren van darmen. Een haak aan een kies geeft pijnstress, dit kan de darmwerking vertragen en gas veroorzaken. Coccidiose, wormen, enteritis etc. kunnen gas veroorzaken. Verder kan overtollig haar in het maagdarmstelsel een snelle voedseldoorvoer belemmeren waardoor gas kan ontstaan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de lange rij van mogelijke oorzaken.
Het gas veroorzaakt erg veel pijn, en daarom stopt het konijn met eten. Na 24 uur niet eten belandt het konijn in een zeer kritieke fase: darmimmobiliteit. Dit betekent dat de darmen, vanwege het ontbreken van voedsel, stoppen met bewegen. Dit proces is zeer moeilijk weer op gang te brengen. Als de darmen te lang stilliggen, ontstaat leverbeschadiging. De overlevingskans wordt hierdoor minimaal.

Meer info over de ziekte en de behandeling:http://www.konijnen.nl/ziekten/gas.htm


Verstopping

Over het algemeen wordt een verstopping veroorzaakt doordat het darmstelsel te traag werkt. De reden van een te traag werkend darmstelsel is meestal een tekort aan vezels in de voeding. Ook gebitsproblemen kunnen een reden zijn van minder goed eten en als gevolg daarvan het trager werken van de darmen. Wanneer de darmen te traag werken kan, vooral in de ruiperiode, overmatig opgelikt vachthaar de boel gaan stagneren. Behalve haar kunnen er nog andere redenen van stoornissen in het maagdarmstelsel zijn, zoals een gehele of gedeeltelijke blokkade door onbekend materiaal (bijv. stukjes tapijt, karton), verklevingen na operaties, darmparasieten en vergiftiging (bijv. lood). Het is belangrijk uw konijn goed door uw dierenarts te laten onderzoeken (evt. rontgenfoto) om precies te weten wat er aan de hand is en de behandeling hierop af te stemmen.

Symptomen: het konijn heeft steeds minder eetlust, de keutels worden kleiner en minder, of er komen geen keutels meer. In het begin hoeft het konijn zich nog niet ziek te gedragen, je merkt niet veel aan het gedrag.

Meer info over de ziekte en de behandeling:http://www.konijnen.nl/ziekten/haarbal.htm


Oormijt

Oormijt wordt veroorzaakt door de parasiet Psoroptes cuniculi. De parasiet leeft voornamelijk aan de binnenkant van het oor. Meestal zijn twee oren aangetast, maar soms raakt slechts één oor besmet. Konijnen met oormijt schudden meer dan normaal hun hoofd en de oren en krabben zichzelf tot bloedens toe. De mijt voedt zich met het bloed uit deze wonden en het slijm en de uitwerpselen van de mijt kunnen ontstekingen veroorzaken. Er verschijnen kleine droge korsten aan de binnenkant van het oor en kale plekken daar omheen.

Meer info over de ziekte en de behandeling:http://www.konijnen.nl/ziekten/oorschurft.htm


Myxomatose

Myxomatose bij konijnen wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus is een soort pokkenvirus, dat graag in de huid van een konijn groeit. Zoals bij alle virussen is het organisme zeer klein en kan alleen met behulp van een microscoop gezien worden. De eerste tekenen van Myxomatose zijn dikke, vochtige zwellingen om het hoofd en de snuit. Gezwollen oogleden (slaperige ogen) zijn een klassiek teken, samen met gezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen.

Meer info over de ziekte en het verloop (behandeling is zeer moeilijk):http://www.konijnen.nl/ziekten/myxo.htm


VHS/VHD  (RHD1 en RHD2)

Het VHS-virus kan konijntjes vanaf ± einde 8e week treffen. De ziekte heeft praktisch altijd een dodelijk verloop.
Het virus wordt overgebracht door geïnfecteerde tamme of wilde konijnen, door ongedierte, door andere huisdieren, het zit in water, in voedsel, op mensen, op kleren, op dingen, aan vogelpoten of in vogelpoep, het wordt verspreid door vliegen en bij hoge concentraties zweeft het in de lucht. Het maakt niet uit of het konijn binnen of buiten woont.
Meer info over de ziekte:http://www.konijnen.nl/ziekten/vhs3.htm
Bij mij worden alleen de volwassen dieren geent tegen Myxomatose en VHS. 
 
Goede konijnendokters vindt je hier:www.konijnen.nl/doktoren/konijnendokter.htm
 
Op deze site vindt je goede medicijnen en goede uitleg over het gebruik ervan!Webwinkel: Maryo's Bunnystuff